Hoe word je leerkracht?
Heb je een beeld gekregen van het beroep en ben je enthousiast geworden na al deze verhalen over en van de leerkracht? Dan is dit misschien wel hét beroep voor jou!
Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring kun je kiezen voor een reguliere voltijdopleiding of een flexibel deeltijdtraject aan de Nieuwste Pabo in Sittard. De toelatingseisen verschillen per opleidingsvariant.
In februari 2020 is de landelijke campagne ‘de baan van het leven’ van start gegaan! Neem een kijkje!

Ben je afgestudeerd van het Voortgezet Onderwijs en wil je leerkracht worden?
Je volgt dan een reguliere voltijdopleiding aan de Nieuwste Pabo. Deze opleiding duurt vier jaar. Bekijk hieronder of je direct toelaatbaar bent of dat je aan eventuele toelatingseisen moet voldoen.


De reguliere Voltijdopleiding
Wil jij kinderen begeleiden naar zelfstandigheid? Vind jij het leuk om te onderzoeken? En ben je niet bang om kritisch te kijken naar jezelf en de wereld om je heen?
Heb je momenteel geen werk of Werk je momenteel in een andere sector, heb je een MBO-4, HBO of WO-opleiding en wil je via een deeltijd flex leerkracht worden?
Volg dan een flexibel deeltijdtraject aan de Nieuwste Pabo.
Over de opleiding
Het leren start altijd in de echte onderwijspraktijk waar je werkt aan sets van leeruitkomsten. Een leeruitkomst is een omschrijving van competenties (kennis, vaardigheden, inzichten) die een leerkracht moet bezitten. Er zijn verschillende mogelijkheden om de leeruitkomsten aan te tonen, daarin neem je zelf vanuit je praktijksituatie het voortouw. Je werkt dus op je eigen unieke wijze aan je eigen kennis en vaardigheden. De omvang van de opleiding bedraagt 240 EC. De duur van de opleiding is afhankelijk van je ervaring, kennis, en capaciteit en verschilt daarom per persoon.
Dit hele proces wordt ondersteund door verschillende persoonlijke coaches vanuit de opleiding en het werkveld. Iedere student start vanuit een andere beginsituatie, waardoor tempo en inhoud van de studie kunnen verschillen.
Op woensdag tussen 16.00 – 21.30 uur vinden er op de opleiding verschillende leeractiviteiten plaats zoals tutorbijeenkomsten, vakbijeenkomsten en ateliers. Hier ontmoet je expertdocenten, tutoren, opleidingscoach en medestudenten waarmee je samen op zoek gaat naar hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen tot een professionele leerkracht.
We werken in een blended leeromgeving waar online en fysiek leren samenkomen. Door de uitgebreide digitale leeromgeving is een groot deel van het onderwijs flexibel te volgen.

Deeltijd flex
Vanaf studiejaar 2021-2022 bieden wij in samenwerking met de schoolbesturen een deeltijd flex opleiding aan. Bezoek de website van de Nieuwste Pabo voor meer informatie en de toelatingseisen.

Het mooie van het vak leerkracht is dat ik een steentje bij mag dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Ieder kind is uniek en mooi zoals het is. Ik probeer ieder kind zich te laten ontwikkelen op zijn of haar eigen niveau en voor iedereen te zorgen voor voldoende uitdagingen.

Ik probeer altijd de talenten van de kinderen te ontdekken en te stimuleren. Mede daardoor geeft werken met kinderen als leerkracht in het basisonderwijs waardering en voldoening. Het is gewoon een heel erg leuk beroep.

Als leerkracht bouw ik een hechte band op met de kinderen. Ik weet precies hoe het met ze gaat. Daardoor kan ik ze goed begeleiden in hun leerproces. Belangrijk vind ik dat ik ze laat ervaren dat ze meer kunnen dan ze denken dat kunnen.